Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie ze śliwkami i migdałami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śledzie 4 sztuki
śliwki 30 dag
migdały 1 garść
cukier 0,5 łyżeczki
olej 0,5 szklanki
sok z cytryny 2 kieliszki
mleko 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie ze śliwkami i migdałami

Śledzie oczyścić, odciąć łby, usunąć wnętrzności i ości, sfiletować. Filety namoczyć na 3 godziny w mleku. Umyte śliwki zalać gorącą wodą i ugotować. Migdały sparzyć obrać ze skórki i posiekać, zostawiając kilka całych do dekoracji. Ugotowane śliwki przetrzeć przez sito, wymieszać z olejem i posiekanymi migdałami, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Filety śledziowe osączyć z mleka, zwinąć w ruloniki jak rolmopsy, ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem i przybrać całymi migdałami. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak