Sposób przygotowania

Truskawki oczyścic i pokroic na cwiartki. Włożyc do garnka razem z kwiatami bzu (zbieramy same kwiatuszki bez łodyg) i zasypac 0,5kg cukru. Postawic garnek na ogniu i zagotowac delikatnie mieszając. Odstawic do ostudzenia (może byc na noc). Następnie odlac około 1/3 soku, który powstał. Sok można zapasteryzowac na zimę lub wypic na bieżąco. Do truskawek dosypac cukier żelujący 1:1 i dokładnie wymieszac. Zagotowac stale mieszając i trzymac na ogniu 4-5 minut. Gorący wkładac do sterylnych słoiczków i szybko zakręcac. Postawic do góry dnem i przykryc ręcznikiem. Gdy dżem dośc mocno zastygnie ale będzie jeszcze płynny odwrócic słoiki aby dżem mógł opaśc. Słoiki ostudzic zupełnie i schowac na zimę.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    dobry przepis , kwiaty bzy dobre są na przeziębienie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    musi byc smaczne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Martinezek

    pyszny dżem sama robię taki :)))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !