Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne ziemniaczki
Ugotowane w plasterkach ziemniaki tłuczemy/ubijamy na gładką masę. W trakcie tłuczenia możemy stopniowo dodawać mleko, albo wlewamy je do już utłuczonych ziemniaków, ale stopniowo!
Uwaga: ilość mleka podałam w przybliżeniu ponieważ to ile będziemy go potrzebować zależy od ilości ziemniaków jaką dysponujemy i ich wielkości. Dlatego dodajemy stopniowo i obserwujemy aż ziemniaczki będą puszyście miękkie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i delikatnie podsmażamy na maśle. (niezdrowe, ale uratuje smak ziemniaków jeżeli te do smacznych nie należą). Wrzucamy do gara z ziemniakami ( i cebulę i masełko) i mieszamy.
Całość doprawiamy pieprzem i solą( jeżeli jest taka konieczność).
Dodajemy natkę pietruszki - "żywą" jeżeli taką dysponujemy.
Można również dodać do ziemniaków prażoną cebulę (taką kupną) i wmieszać albo posypać nią porcję na talerzu.
Ziemniaki nadają się do drugiego dania ale same też są smakowite.