Przepis i sposób przygotowania na: Placuszko-kotleciki jajeczne
Wypracowałam go z moim tatą, z którym byliśmy na diecie dukana przez 8-9miesięcy.
Gotujemy 5 jajek na twardo, pozostawiamy do ostudzenia.
Gdy już ostygną, obieramy ze skorupek i w misce ugniatamy je widelcem. Jak już ugnieciemy (nie musi to być jednolita masa!) wbijamy 2. jajka i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pieprz/pieprz ziołowy do smaku. Wszystko mieszamy.
Następnie papierowy ręcznik nasączamy delikatnie olejem i przecieramy patelnię (najlepiej teflon)
Na rozgrzaną patelnię masę jajeczną nakładamy łyżką - należy formować jak najcieńsze placko-kotlety (tak by mieć pewność, iż nie będą surowe w środku). Obsmażamy z obu stron pod przykryciem przez parę minut.
Przepis można modyfikować na wiele sposobów.
Przede wszystkim możemy dodawać różne przyprawy: curry, paprykę ostrą i słodką, chilli, bazylię, oregano i co tylko nam do głowy przyjdzie. Można tez dodawać pociętą na malutkie kawałeczki polędwicę (należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu w polędwicy!). W dni warzywne można wkroić np. papryczkę :)
Jeśli ktoś jada sól - oczywiście można doprawić solą.