Sposób przygotowania

1. Maliny przebierz, umyj i osącz. 40 dag owoców wymieszaj z 2 łyżkami cukru i lekko rozgnieć widelcem. Pozostałe maliny zmiksuj z resztą cukru i śmietaną. Sos schowaj do lodówki. ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko, obie mąki i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałek o śr. 3 cm. Potnij go na grubsze plasterki.
2. Z każdego kawałka ciasta zrób placuszek. Na środku połóż porcję nadzienia z malin. Zlep, formując kule.
3. Knedle wrzuć na lekko posolony wrzątek i gotuj ok 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
4. Ugotowane knedle ostrożnie wyjmij łyżka cedzakowa. Ułóż na talerzach. Polej schłodzonym sosem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !