Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy 2 -3 łyżki ciepłej wody i mieszamy z 2 - 3 łyżkami mąki pszennej. Przesiewamy do miski resztę mąki pszennej i 2/3 gryczanej. Wlewamy szklankę mleka i drożdże (które już urosły), zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione (gładkie) przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na 2 -3 godziny w ciepłym miejscu aż wyrośnie. Następnie dodajemy resztę mąki zagniatamy i pozostawiamy jeszcze na 1 -2 godz. aby dalej wyrosło. Łączymy z reszta mleka, żółtkami, stopionym masłem i śmietaną ( 3 łyżki kwaśnej śmietany gęstej). Przyprawiamy do smaku solą i cukrem, łączymy z pianą z białek. Znów odkładamy do wyrośnięcia tym razem na 30 minut. Ciasto na patelnie kładziemy łyżką i smażymy z obu stron. Bliny możemy podać ze śmietana i kawiorem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    bardzo je lubię, ale robię zupełnie inaczej

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !