Sposób przygotowania

Żółciaka oczyścić, umyć, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. W garnku zagotować 1-2 l wody, na wrzątek wrzucić grzyby i gotować bez przykrycia ok. 5-10 min.. Żółciak ma charakterystyczny, lekko siarkowy zapach więc co wrażliwszym polecam otworzyć okno :-) Obgotowane grzyby osączyć, wystudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem, vegetą i pieprzem. Plastry grzyba panierować w jajku a następnie w bułce tartej z sezamem i kłaść na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć z obu stron na złoto - tak jak tradycyjne kotlety z kurczaka albo schabu. Podawać na gorąco albo jako zimną przekąskę - z dodatkiem surówki. Zbieramy tylko młode, soczyste owocniki bo stare są twarde i łykowate!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Nigdy nie jadlam takich grzybów, nawet nie wiem jak wyglądają.
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    galerię żółciaków obejrzyj sobie tutaj: http://www.google.pl/images?q=%C5%BC%C3%B3%C5%82ciak+siarkowy&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=lD3oTKnUBY3sOfvY5Z4K&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=2&ved=0CC4QsAQwAQ&biw=1007&bih=561
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    :D myślałam, że ten żółciak to jakiś ser ;) Danie pewnie smaczne, ale... sama bym nie zebrała tych grzybów :/ aż tak się nie znam.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    rjustysia, zbieram tylko takie jakie znam a żółciaka nie sposób pomylić :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ela16

    pomysłowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !