Sposób przygotowania

1. Ciasto: Z 50 dag mąki pszennej, 10 łyżek letniej wody, 1 łyżeczki octu lub 1 łyżki soku z cytryny i soli wyrobić gładkie twarde ciasto. Podzielić je na 4 bułeczki, posmarować olejem i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. 2. Nadzienie: 40 dag sera feta pokruszyć, połączyć z 4 jajkami, szklanką mleka, ziołami (pół łyżki cząbru, 1 łyżka bazylii, 1 łyżki ostrej papryki) i 2 ząbkami czosnku. Okrągłą formę wysmarować masłem. 6 łyżek masła stopić. Pierwszą bułeczkę rozwałkować najcieniej jak się da. Nałożyć na to farszu i zrolować. Ułożyć spiralnie na blasze (a może świetnie do tego nadać się prodiż) zaczynając od środka. I tak kolejne 3 dokleić. Powstałego ślimaka polać stopionym masłem i pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 200°C. U nas gdzieniegdzie robi się Banicę. Pewnego dnia Makłowicz prezentował goszcząc u pewnych pograniczników. Taką banicę przygotowuje też się z mięsa, a Chorwaci dodają też jabłka (na słodko). Nazywają to Burek i odziedziczyli i zachowali przepis po dawnych mieszkańcach - Serbach.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !