Sposób przygotowania

Zakwas:
Czosnek ( 4 ząbki) ucieramy i dajemy do słoika, lekko zasypujemy solą, wsypujemy mąkę, skórkę chleba i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą ( 2 szklanki).Zakręcamy słoik, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 dni.

Do dużego garnka wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy tłuszcz- dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dymkę ( 1 bez zielonej części) , zmiażdżony ząbek czosnku oraz pokrojoną w kosteczkę kiełbasę.
Podsmażamy wszystko a następnie zalewamy gorącą wodą ( około 1 i 1/2 litra) i dodajemy kostki rosołowe i pokrojone ziemniaki- gotujemy.
Gdy ziemniaki będą miękkie do zupy wlewamy zakwas przygotowany dużo wcześniej- mieszamy gotujemy.
Przyprawiamy do smaku i dodajemy jeszcze posiekaną zieloną cebulkę z dymki.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    Żurek cebulkowy... Zapowiada się bardzo smacznie:)
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Musi być smaczny:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    extra
  • 2
    original
    Opublikowano

    joanna77

    lubimy taki żurek
  • 3
    original
    Opublikowano

    magical66

    wygląda bardzo apetycznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    m1monika

    świetny;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    przepysznie i apetycznie wygląda :) muszę spróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetna
  • 1
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    przysmak mojego męża:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    przysmak mojego męża:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    wyglada pysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    jeta72

    pyszny!!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mic

    taka zupka to jest cos
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łucja

    uwielbiam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !