Sposób przygotowania

Suszone grzyby leśne moczymy przez noc w wodzie a następnie gotujemy z dodatkiem soli do miękkości.

Grzyby odcedzamy zostawiając wodę w której się gotowały a następnie kroimy w paseczki.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka a gdy się przyrumieni dodajemy posiekane grzyby.

Podlewamy wodą w której gotowały się grzyby, doprawiamy do samku solą i pieprzem i dusimy razem kilka minut na wolnym ogniu.

Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zaprawiamy sos łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzoną w zimnej wodzie.

Podajemy z kaszą.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    grzyby leśne to bardzo szerokie pojęcie - zupełnie inny będzie sos z prawdziwków a inny z pieprzników czy innych gatunków...Jakie konkretnie grzyby polecasz do tego dania?
  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    Lubie takie dania
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Pewnie chodzi o te najbardziej popularne grzybki, czyli borowiki:) z pewnością są pyszne.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !