Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, umyj, przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż jak największą ilość miąższu ze środka, oprósz solą i pieprzem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mięso mielone wymieszaj z czosnkiem, przypraw solą i pieprzem. Mięsem napełnij połówki ziemniaków.
2. Boczek pokrój na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wyłóż plasterkami boczku, oprósz sola i pieprzem. Na nim ułóż ziemniaki, jeden obok drugiego. Piecz 45 min. w temp. 180 stopni. Żólty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach, posyp ziemniaki. Wstaw na chwile do gorącego piekarnika, by ser się stopił. Podawaj z surówką z selera. Wydrążony miąższ z ziemniaków możesz wykorzystac do zrobienia pysznych placków: pozostałe mięso wymieszaj z małą posiekaną cebulą. Dodaj łyżeczkę mąki i jajko, wymieszaj. Przypraw. Olej rozgrzej na patelni. Łyżką nakładaj niewielkie ilości ciasta, formując placuszki. Usmaż z obydwu stron.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !