Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka na indyku i wędzonym boczku
udziec indyka z kością - 700g,
boczek surowy, wędzony - 200g,
cebula - 2,
groch łuskany - 500g,
marchewka młodą - 3 sztuki,
korzeń pietruszki - 2,
korzeń selera - wielkosci pietruszki,
seler naciowy - 2 łodygi,
ziemniaki - 6 mniejszych,
czosnek - 2-3 ząbki,
vegeta,
sól, pieprz,
kolendra mielona,
liść laurowy - 2 listki,
PRZYGOTOWANIE:
Aby przygotować grochówkę na indyku i wędzonym boczku należy:
Groch wielokrotnie przepłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do napęcznienia. Warzywa obrać, umyć i drobno pokroić. Udziec umyć oraz naciąć głęboko w kilku miejscach. Boczek pokroić w kosteczkę i podsmazyc na suchej patelni. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę, do lekkiego zrumienienia. Udziec wlozyc do garnka i zalać wodą z 2 łyżkami vegety i 1/2 łyżeczki soli. Zagotować i zebrać szum. Gotować przez 30 minut, dodać odsączony groch, gotować przez 20 minut. Dodać listki laurowe, pieprz, sól, podsmażoną cebulę, boczek, marchewkę, pietruszkę, selery oraz ziemniaki. Gotować przez 20 minut - 30 minut do miękkości wszystkich składników. Tuz przed zakończeniem dodać drobno posiekany czosnek, mielona kolendrę i doprawić do smaku.