Sposób przygotowania

truskawki umyć, odrzucić szypułki a owoce posypać obficie cukrem i odstawić.
Z jajka,mąki przesianej ze szczyptą soli i wody zagnieść ciasto. Urywać po kawałkach, rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka. Na środek każdego kłaść truskawkę (jeśli małe to całą, jeśli nie to najlepiej wcześniej truskawki przekroić na połówki lub ćwiartki). Zlepić brzegi. Zagotować wodę a do wrzącej wkładać kolejne porcje pierożków i czekać aż wypłyną. Osączyć z wody. Najlepiej smakują z cukrem i kefirem ale to już kwestia gustu;)

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    hit sezonu...truskawkowego :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !