Sposób przygotowania

Jajeczka zalać zimną, osoloną wodą, gotować 5 min. ostudzić i obrać ze skorupek. Naszykować 2 szklanki - do jednej wlać sok z buraków i dolać wody do wysokości 1/2 szkl. - włożyć 6 jajeczek. Do drugiej włożyć szafran, zalać wrzątkiem do 1/2 wys. szkl. - włożyć 6 jajeczek. Obie szklanki odstawić na ok. 10 godzin w chłodne miejsce, po czym wyjąć jajeczka z płynów i osuszyć. Do soku z buraków włożyć pozostałe jajeczka i odstawić na 2 godziny - po tym czasie wyjąć, osuszyć. W ten sposób otrzymamy jajeczka zabarwione na kolor lekko żółty, buraczkowy i różowy. Ziemniaki myjemy dokładnie, gotujemy w łupinkach do miękkości. Ostudzone i obrane kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też ogórki i cebulę. Cebulę można przelać wrzątkiem na sicie - będzie łagodniejsza i lżej strawna. Pokrojone warzywa mieszamy, dodajemy zalewę, olej, koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie odstawiamy na min. 1 godzinę. Na półmisek wykładamy sałatkę, na środku robimy gniazdko z liści sałaty, w którym układamy kolorowe jajeczka. Ozdabiamy listkami natki albo innych ziół.

Komentarze

  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    śliczne te jajka
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ale kolorowo:) slicznie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    bardzo fajnie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !