Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę trzemy jak na placki ziemniaczane, odlewamy trochę krochmalu i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masa powinno być w gęstości podobna do tej na placki ziemniaczane – może być nawet trochę gęstsza. Część boczku kroimy w plastry i wykładamy spód blaszki, pozostały kroimy w kostkę i lekko wytapiamy na patelni. Do masy dodajemy przyprawę do ziemniaków, majeranek, sól, jajko i wytopiony boczek. Całość bardzo dokładnie mieszamy i masę wylewamy do keksówki. Wstawiamy na nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 2h w temp. 200°C.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    jolajka

    jeszcze nie wpadłam na to aby z młodych ziemniaków robić kugla(bo tak się to danie u nas nazywa), ale chętnie wypróbuję, a co tam!
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Przepis rzeczywiście warto wypróbować. Zapowiada się bardzo smacznie...
  • 1
    original
    Opublikowano

    tatiana2

    Jakaś taka zielona wyszła :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    z młodych kartofli nie robiłam, chyba czas spróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    no właśnie nie wiem skąd ten kolor :o) Może od startej cebuli i przyprawy do ziemniaków.
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Z młodych ziemniaków jest najsmaczniejsza.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Halusia

    Smaczna!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewaa

    pyszna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    muszę w końcu wypróbować bo tyle zachwytów już słyszałam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !