Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone figi z kozim serem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

figi 14 szt
ser kozi 110 gram
miód 4 łyżki
oliwa 4 łyżki
ocet 1,5 łyżki
liście roszpunki 10 gram
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone figi z kozim serem

Figi myjemy i osuszamy kroimy wzdłuż od góry do dołu,ale tak by połówki zostały złączone.Wnętrze każdej figi solimy i oprószamy pieprzem.Ser rozdzielamy na 14 równe porcje i napełniamy nim figi.Wkładamy do naczynia żaroodpornego a wierzch polewamy miodem pieczemy 10 min w 180 stopniach,następnie wstawiamy pod grill i pieczemy kolejne 5 min aż ser nabierze jasnozłocistego koloru.Oliwę mieszamy z octem,myjemy liście roszpunki mieszamy je z sosem z oliwy i octu.Układamy sałatkę na talerzach na wierzch kładziemy figi i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 06.09.2011 15:45
pomyslowe
ankaryba 17.08.2011 22:03
ciekawy przepis
magical66 09.06.2011 20:58
jeszcze nie jadłam,muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak