Sposób przygotowania

Z pierwszej wiosennej pokrzywy zrywamy czubki (z trzema liśćmi) i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie szatkujemy je drobno (można również czubki wcześniej sparzyć gorącą wodą, wtedy pokrzywa nie będzie piekła podczas szatkowania –ale również przez to utracimy część witamin). Do zimnej wody wkładamy żeberka i odszumowujemy. Następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec oraz pokrojone ziemniaki no i pokrzywę. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    Jestem ciekawa jej smaku
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena/26Mooi

    zdrowa ta zupa
  • 1
    original
    Opublikowano

    tatiana2

    Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Ciekawe czy nie parzy w język :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Robię podobna,pycha !
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Pierwszy raz widzę zupę z pokrzywy. Jak smakuje?
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    dość delikatna w smaku. Pokrzywa nie ma wyraźnego smaku. Jakbym miał do czegoś porównywać pewnie byłby to szpinak ale jest to bardzo luźne powiązanie
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    wow! jestem bardzo ciekawa tego przepisu
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    zawsze chciałam spróbować taka zupę
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    lubie takie zupki?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !