Sposób przygotowania

Kaczkę natrzeć solą, odstawić na 15 minut. Oprószyć wnętrze majerankiem. jabłka umyć, ze skórką przekroić na pól, usunąc gniazda nasienne. Jabłka włożyć do środka kaczki, zszyć ją i oprószyć pieprzem, obtoczyć w majeranku, przełożyć do natłuszczonej formy. Obok kaczki można ułożyć serce, szyjkę oraz jabłka, które nie zmieszczą się do środka. Przykryć formę i piec około 2 godziny w temperaturze 200 stopni. Nakłuć, sprawdzić, czy mięso jest kruche. Jeśli jest twarde dopiec jeszcze 30 minut. Sos z pieczeni przelać do sosjerki. Kaczkę podawać z ziemniakami i burakami.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Lidia6

    pyszna kaczuszka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !