Sposób przygotowania

Żeberka pokrój na porcje z 2-3 kostkami. Umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Obficie obtocz w przyprawie do żeberek. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż żeberka z każdej strony. Kostki rosołowe rozpuść w szklance gorącej wody, dodaj liście laurowe, zamieszaj. Zalewę wlej do naczynia żaroodpornego, włóż obsmażone żeberka. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220 stopni.Od czasu do czasu żeberka odwróć, polej wytwarzającym się sosem. Ogórki obierz, pokrój na cienkie plasterki, posyp solą. Gdy ogórki puszczą wodę, odlej ją. Do śmietany wsyp łżeczkę cukru, mieszaj aż cukier się rozpuści. Ogórki polej śmietaną, wymieszaj. Żeberka podawaj z mizerią oraz ugotowanymi ziemniakami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !