Sposób przygotowania

Warzywa korzeniowe tzn marchew seler pietruszkę obieramy i drobno kroimy,cebulę kroimy na plasterki.Udka zajęcze myjemy i wkładamy do miski dodajemy tymianek ziele angielskie,liść laurowy jałowiec i pieprz następnie warzywa korzeniowe i cebulę,wszystko polewamy winem,octem i bulionem,pozostawiamy pod przykryciem na całą noc.Następnie mięso wyjmujemy osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy olą.Na rozgrzanym sklarowanym maśle podsmażamy udka,gdy się podsmażą dodajemy zalewę z warzywami i przyprawami,wszystko gotujemy na małym ogniu przez godzinę.Udka wyjmujemy a wywar przecedzamy przez sito.Ogórki i pieczarki kroimy w plasterki,borowiki moczymy w zimnej wodzie,żelatynę także moczymy w zimnej wodzie.Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę,wkładamy do formy razem z ogórkami i pieczarkami,następnie dodajemy borowiki.Do wywaru dodajemy wodę z namoczonych borowików żelatynę i maderę,wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do formy,wstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !