Sposób przygotowania

W mięsie robimy kieszonkę na farsz. Kromki pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i ze szczypiorkiem pokroić w cienkie plasterki, pietruszkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Cytrynę dobrze wyszorować i osuszyć, cienko okroić ze skórki i wycisnąć z niej sok, a skórkę drobniutko posiekać. Filet pokroić w drobną kosteczkę. Składniki na farsz wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i włożyć do kieszonki w mięsie. Otwór spiąć wykałaczkami mięso natrzeć solą i pierzem, włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego 200 stopni. Na początku trochę polać mięso winem i powtarzać tę czynność co 15 minut, a później podlewać mięso sosem powstałym podczas pieczenia. Pieczeń musi się piec tyle czasu ile waży . Zaraz po upieczeniu mięsa nie kroimy, ponieważ jak każda pieczeń musi chwilkę czasu poleżeć i odpocząć, aby nie uciekły z niej soki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !