Sposób przygotowania

Kruszonka : 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąki
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać trochę letniego mleka, posypać łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stopić i wystudzić do letniego. Jajka utrzepać z cukrem, można dodać cukru waniliowego.
Do miski z mąką i szczyptą soli dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszając drewnianą łyżką dokładamy jajka z cukrem, wlewamy resztę letniego mleka i stopione masło oraz wiśniówkę. Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wykładamy na natłuszczoną blachę, układamy na wierzchu pokrojone owoce.
Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę i posypujemy po wierzchu. Pieczemy w 180 C około 45 min, do suchego patyczka.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    super ciasto
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    cudowne danie takie pomysłowe i smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    jak zwykle mistrzowskie wykonanie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo dobry placek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !