Sposób przygotowania

składniki: 4 łyżeczki kawy mielonej
200 ml mleka 3,2 %
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
szczypta soli
odrobina kakao naturalnego do posypania
cukier do smaku

sposób przygotowania: Zaparzyć 2 filiżanki espresso w ekspresie ciśnieniowym ręcznym, dodać szczyptę soli i wymieszać. Mleko zmieszać ze śmietanką, podgrzać w rondelku, ale nie doprowadzać do zagotowania. Spieniaczem do mleka albo mikserem ubijać aż mocno się spieni - piana powinna być naprawdę gęsta. Pianę z mlekiem przelać do wysokich, przeźroczystych szklanek. Środkiem od góry wlewać cienkim strumieniem kawę, po filiżance na szklankę, najlepiej za pomocą dzbanuszka z dzióbkiem żeby nie zniszczyć pianki na wierzchu. Wierzch posypać odrobiną kakao a cukier podać oddzielnie (nie słodzić kawy przed wlaniem!) - różna gęstość, ciężar i kolor płynów powoduje, że tworzą się ładne warstwy :-)

Jeśli ktoś nie ma spieniacza ani miksera może przelać ciepłe mleko do szczelnie zakręcanego słoika minimum 1/2 l i po zakręceniu mocno nim potrząsać przez kilka minut - piana może nie będzie tak gęsta, ale uzyskamy podobny efekt.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    pyszności
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 1
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    żadnej rewelacji tu nie widzę!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bo jej nie ma - to po prostu pyszna kawa z ładnymi warstwami :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !