Sposób przygotowania

Z masła i cukru ucieramy gęsty krem.Dodajemy twaróg,jajko,szczyptę soli,przesianą mąkę i mleko.Zagniatamy,by powstało gładkie ciasto.Odkładamy na 5 minut.Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki,rozpłaszczamy w dłoni.Do każdego kawałka wkładamy truskawkę i dokładnie sklejamy.Gotujemy w osolonej wodzie 5-7 minut.Jeszcze ciepłe knedle panierujemy w roztopionym maśle i bułce tartej.
Sos:Pozostałe truskawki miksujemy z 200ml wody.Dodajemy masło i cukier,przez chwilę gotujemy.Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną,rozprowadzoną mało ilością wody i gotujemy jeszcze minutę.Przed podaniem polewamy knedle sosem truskawkowym i gęsto ubitą słodką śmietanką.Smacznego!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !