Sposób przygotowania

Umyte i wymoczone ozorki oczyszczam w garze, zalewam woda, następnie dodaję przyprawy i gotują na ogniu około 40 min do 1h n (próbuje widelcem czy są miękkie), wyciagam je i czekam zeby ostygły. wywar zostawiam. Jak poleżą w wodzie i ostygną ściągam skórę. najlepiej kroje na kawalaki i stopniowo odkrawam z nich zewnetrzna czesc skory i ewentuale elementy z zastygłą krwia, kroje na kostke. rozgrzwam na patelni olej, wrzucam pokojona w kostke cebule i ozorki, smaze, dodaje czosnek przecisniety przez praske. Podlewam stopniowo wywarem z gotowanych ozorkow. Ale tlyko tym klarownym, bez szumowin. Przyprawiam czym sie da zeby osiagnac odpowiedni smak gulaszu. gotuje jeszcz ok. 30 minut. na koneic na sposób chinski zageszczam go czyli woda zimna plus maka kartoflana. Sos ma miec gesta ale
klarowną strukture. Mozna uzyc zwykłej maki i zatrzepac nią sos ale dla mnei jest to zbyt niezdrowe a ozorki sa daniem raczej chudym i dietetycznym. Dla poprawienia kolorystyki mozna dadoc natki pietruszki. Gulasz podałam z kasza gryczana :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    ciekawe
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    uwielbiam ozorki, to musi być mniamuśne
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !