Sposób przygotowania

Mąkę na stolnicę, robimy na środku gniazdko i wolno wlewamy gorącą (!) wodę. Temperatura wody powinna być jak najwyższa - ile zdołają wytrzymać nasze ręce. I zagniatamy ciasto.Po zagnieceniu, odcinamy po kawałku ciasta, wałkujemy na wybraną grubość (ja robię cieniutkie) i szeroką szklanką wycinamy krążki, nakładamy farsz (jaki chcemy), zaklejamy (najlepiej sprawdza się sklejanie-ciasto między kciuk i palec wskazujący i delikatne przesunięcie kciuka nad palcem wskazującym - wychodzą piękne, zgrabniutkie pierogi).
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pierogi. Gotujemy do wypłynięcia.

SMACZNEGO !

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    oczywiscie p[odczas gotowania nalezy je mieszac,tylko bardzo delikatnie,czasem do wody dodaje kropelke oliwy wtedy sie nie sklejaja
  • 1
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    tak,to jest klasyczny przepis na pierożki:)najlepszy:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Kuchareczekjeden

    lubimy
  • 1
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Lubię pierogi i robię je raz na miesiąc, a twoje są idealne i oddaję głos.
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    dziękuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !