Sposób przygotowania

Cebule obrać, jedną pokroić w drobną kostkę, drugą na ósemki. Pieczarki oczyścić dokładnie, opłukać, małe pokroić na połówki lub ćwiartki. Kaszę opłukać, osączyć. Bułkę pokruszyć, zalać mlekiem. Kiedy nasiąknie zmielić razem z mięsem i 1 cebulą (ósemki). Do masy dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować 8 niedużych klopsików, obtoczyć je w mące zmieszanej z papryką. Smażyć do zrumienienia z obu stron na rozgrzanym oleju, zdjąć na chwilę na talerz. Na patelnię dołożyć masło i dorzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać pieczarki i oprószyć roztartą macierzanką, obsmażyć chwilę. Dosypać kaszę, wymieszać, włożyć z powrotem klopsiki. Całość zalać trzema szkl. wody dodać ok. 1 łyżeczki soli i przykryć patelnię. Dusić na małym ogniu ok. 30-40 min. aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Podawać z ulubioną surówką, nam pasowały ogórki konserwowe.

Komentarze

  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Takie dania wychodzą najsmaczniejsze ! :)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Super, w dodatku lubię pęczak.
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Super, w dodatku lubię pęczak.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Oryginalne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !