Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć i ugotować. Smalec rozgrzać w garnku. Wrzucić pokrojone w grubą kostkę piersi z kurczaka, boczek i wieprzowinę, posiekane grzyby, obraną cebulę, dodać sól i pieprz. Dolać 1 szklankę wody i dusić godzinę (w razie potrzeby dolać więcej wody). Po tym czasie dodać pokrojoną wątróbkę i dusić jeszcze 10 minut. Mięso ostudzić i dwukrotnie zmielić. Dodać żółtka, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić, dodać do masy, wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Rozłożyć połowę plasterków boczku. Wyłożyć na to masę, wyrównać powierzchnię, ułożyć na wierzchu resztę boczku i liście laurowe. Piec ok.50-60 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    apetycznie wygląda
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Marlena/Kinia

    prawdziwy rarytas.. kiedy robisz powtórke?
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Może już na najbliższe święta?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    rarytas
  • 0
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    Wygląda wyśmienicie. Z chęcią bym kawałek zjadła.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !