Przepis i sposób przygotowania na: Chałka Pyzy
ok. 3,5 szkl. mąki pszennej wrocławskiej (szkl. poj. 250 ml)
ok. 200 ml ciepłego mleka
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki soli
1 jajko
50g stopionej Kasi
1 żółtko
sposób przygotowania: drożdże rozkruszyć do kubka, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i ciepłe, ale nie gorące mleko, wymieszać i odstawić na 10-15 min.. Mąkę przesiać z solą dodać pozostały cukier, podrośnięty rozczyn, i roztrzepane jajko, zarobić ciasto i wyrabiając dolać przestudzoną Kasię. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodziło od ścianek miski i dłoni czyli ok. 10-15 min. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. Następnie zagnieść ponownie i podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować wałeczek, zlepić je razem z jednego końca i zapleść - pierwszy z lewej strony podkładamy pod dwa następne pod spód i nakładamy na wierzch tego najbliższego po lewej; następnie pierwszy z prawej podkładamy pod spód dwóch splecionych i nakładamy na wierzch tego najbliższego po prawej - czynności powtarzamy do końca wałeczków. Końce zlepiamy zaginając je nieco pod spód. Chałkę przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. żeby podrosła. Smarujemy wierzch żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką mleka i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min.. w temp. 200st. C.. Gdyby wierzch zanadto się rumienił można przykryć ją delikatnie arkuszem papieru do pieczenia. Ja zrobiłam jedną dużą, długą chałkę, ale podanej ilości składników z powodzeniem wyjdą 2 mniejsze.