Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

legumina z ryżu jabłek i pomarańcz

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 25 dkg
mleko 1 litr
skórka z cytryny
cukier 100 gram
jajko 1 szt
jabłka 50 dkg
pomarańcze 2 szt
rodzynki 10 dkg
dżem malinowy mały słoik
sól
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: legumina z ryżu jabłek i pomarańcz

Ryż wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 5 min i odcedzamy.Mleko gotujemy dodajemy do niego skórkę z cytryny wrzucamy ryż i gotujemy 35 min,następnie odstawiamy wyciągamy skórkę z cytryny.Ryż posypujemy cukrem dodajemy szczyptę soli i mieszamy z żółtkiem i pianą ubitą z białka.Jabłka myjemy obieramy i kroimy w plasterki ,pomarańcze obieramy i także kroimy w plasterki.Rodzynki myjemy w cieplej wodzie i osuszamy.Formę zwilżamy wodą i posypujemy cukrem pudrem,układamy w niej warstwami ryż,jabłka z rodzynkami i pomarańcze przekładając warstwy owoców ryżem na wierzchu powinien być ryż.Wstawiamy do lodówki,a następnie wykładamy i polewamy rozcieńczonym dżemem malinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 03.11.2011 10:38
pycha
anemon 01.08.2011 18:16
Fajny deser, szczególnie dla maluchów.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak