Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę, selera i pora oczyścić dokładnie, obrać, opłukać. Skrzydełka umyć pod bieżącą wodą, zalać w garnku zimną wodą, dodać warzywa. Postawić na ogniu, po zagotowaniu zebrać szumowiny i dodać listki, ziele i goździki. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny. Cebulę obrać, przekroić na pół i upalić na suchej patelni albo żeliwnej płytce - tak jak do rosołu - dodać do zupy, gotować dalsze 30 min.. Wywar przecedzić, warzywa i mięso obrane ze skrzydełek zużyć do innego dania. Do wywaru dodać koncentrat i przecier. Jeśli mamy pomidory krojone można je zmiksować, ale mogą też pozostać w kawałkach. Zupę z pomidorami zagotować, doprawić cukrem i solą do smaku. Śmietanę roztrzepać z odrobiną cukru, zahartować niewielką ilością zupy, wlać do garnka - już nie gotować bo śmietana może się zważyć. Podawać z ryżem albo makaronem, jak kto woli. I koniecznie posypać natką pietruszki albo koperku :-)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Uwielbiam pomidorówkę
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna6

    moja ulubiona
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    mmmmmmmm
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    bardzo lubie
  • 0
    original
    Opublikowano

    sara1

    goździki dla popsucia smaku tak dobrej zupy
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    widać, że nie wiesz o czym mówisz - goździki dodaje się właśnie do podrasowania smaku, ale oczywiście trzeba mieć dobry, wyrobiony smak

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !