Przepis i sposób przygotowania na: Filet kurczaka zapiekany z pieczarkami
podwójna duża pierś z kurczaka,
pieczarki - 250g,
cebula - duża,
ser żółty - 150g,
majonez - 3 kopiaste łyżki,
jogurt naturalny lub gęsta śmietana - 4 kopiaste lyzki,
czosnek - 2 ząbki,
pesto czerwone - 4 lekko kopiaste łyżeczki,
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy grubo zmielony,
sól,
vegeta,
PRZYGOTOWANIE:
Filet obrać z wszelkich żyłek i przekroić każdy wzdłuż na 2 połówki. Lekko rozbić pod folią i posolić z obu stron. Jedną stronę posmarować czerwonym pesto i przełożyć do formy, stroną z pesto do dołu. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. W miseczce wymieszać majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kolorowym pieprzem. Piersi posypać pieprzem ziołowym, ułożyć na nich cienko pokrojona cebulę, którą lekko posypać vegetą. Na cebuli ułożyć warstwę pieczarek i polać wszystko majonezowo-czosnkowym sosem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 45 minut w 190 stopniach. Przed zakończeniem pieczenia posypać zapiekankę żółtym serem i krótko zapiec. W razie koniecznosci zlać powstały płyn. Podawać z surówką z sałaty: http://www.gotujmy.pl/surowka-z-salaty-lodowej,przepisy,81691.html