Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenny specjał

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szparagi białe 60 dag
szparagi zielone 60 dag
mleko 2/3 szkl
jajko 4 szt
mąka pszenna 2/3 szkl
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
cukier 1 łyżeczka
cebula 1 szt
pomidory 2 szt
oliwa 3 łyżki
ocet winny 5 łyżek
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
natka pietruszki wg uznania
masło do smażenia
woda 1/5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenny specjał

1. Szparagi oczyść, odetnij twarde końce. Białe szparagi obierz całe, a zielone tylko 1/3 długości. Mleko wymieszaj mikserem z wodą mineralną, jajkami i mąką. Ciasto przykryj i odstaw na 20 min.
2. Rozgrzaną patelnię cienko smaruj masłem. Wylewaj niewielkie porcje ciasta. Równomiernie rozprowadzaj po całej powierzchni patelni. Smaż cienkie naleśniki. Zsuwaj je na odwrócony do góry dnem talerz i trzymaj w cieple, aby nie wystygły.
3. Szparagi zwiąż w pęczki. W garnku zagotuj posoloną wodę. Ustaw w niej białe szparagi główkami do góry. Dodaj cukier i 1 łyżkę masła. Gotuj 15 min. Po 5 min dodaj zielone szparagi. Pomidory sparz, obierz, potnij w kosteczkę. Natkę posiekaj.
4. Cebulę obierz, posiekaj. Ocet balsamiczny połącz z octem winnym. Przypraw solą i pieprzem. Dolej oliwę, ubij na jednolity sos. Wymieszaj go z pomidorami i cebulą. Szparagi rozłóż na naleśnikach. Polej sosem, posyp natką i złóż je na pół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 06.01.2014 08:17
pyszne smaki
pierniczkowo 22.10.2012 10:32
musi być smaczne:)
Motorek 20.08.2012 08:28
super
Lidia6 04.10.2011 09:08
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak