Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka drożdżowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 1/2 litra
jajko 2 sztuki
margaryna stopiona 15 dag
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
sól 1 szczypta
drożdże 10 dag
śmietana 30% 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka drożdżowa

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru oraz sól, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy resztę mąki i cukier wymieszany z cukrem waniliowym, wbijamy jajka i na koniec stopioną margarynę, wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy 6 wałków i zaplatamy jak warkocze dwie chałki, smarujemy śmietanką i zostawiamy na 15 min. Pieczemy w temp. 180-200st. Chałki przed pieczeniem można posypać kruszonką lub po upieczeniu polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 08.10.2012 09:13
dobra
IKrakowianka 14.11.2011 00:47
pyszna
Renataj 24.07.2011 18:10
Lubię chałkę ale zawsze kupuję. Teraz pewnie się skuszę i sama upiekę.
agnieszka137 05.05.2011 19:46
świetna, bardzo lubię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak