Sposób przygotowania

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru oraz sól, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu drożdżowego dodajemy resztę mąki i cukier wymieszany z cukrem waniliowym, wbijamy jajka i na koniec stopioną margarynę, wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy 6 wałków i zaplatamy jak warkocze dwie chałki, smarujemy śmietanką i zostawiamy na 15 min. Pieczemy w temp. 180-200st. Chałki przed pieczeniem można posypać kruszonką lub po upieczeniu polać lukrem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    świetna, bardzo lubię:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Lubię chałkę ale zawsze kupuję. Teraz pewnie się skuszę i sama upiekę.
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    dobra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !