Sposób przygotowania

1. Jajka najlepiej kup na bazarze. Muszą być świeże.
2. Pomyśl o dodatkach. Zajrzyj do lodówki. Możesz rolować w omlecie: pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory (bez pestek) i bez skóry, pokrojone w paski, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę bekon, anchois, krewetki, grzyby, listki szpinaku, zielony groszek, świeże zioła, szczypior, orzechy pistacjowe, jagody, wiśnie bez pestek, konfitury, a może masz ser: parmezan, rokpol, odrobinę fety.
3. Przed wlaniem jaj na patelnię ubij je dokładnie trzepaczką. Duża ilość powietrza sprawi, że omlet będzie puszysty.
4. Sprawdź, czy patelnia ma odpowiednią temperaturę. Musi być gorąca. Trzymaj rękę nad patelnią - jeżeli poczujesz ciepło, patelnia jest gotowa.
5. Używaj do smażenia masła, ale uważaj, by się nie przypaliło.
6. Ubite jajka wlej na patelnię. Smaż, ruszając patelnią do przodu i do tyłu (ok. 1 min). Potem przestań ruszać. Pozwól im wyrosnąć.
7. Teraz posyp omlet wybranym dodatkiem. Zasada: im prościej, tym lepiej.
8. Za pomocą łopatki delikatnie zroluj omlet.
9. Zsuń omlet na talerz.
Smacznego!!!!

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    wspaniałe omlety
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    fajnie to wszystko opisałaś :) typowo dla laika, super zdjęcie
  • -1
    no-image
    Opublikowano

    ola2733

    bardzo smakowity przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    aga130982

    pyszny
  • 1
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    accee

    REWELACJA

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !