Sposób przygotowania

ryż opłukać na sitku i ugotować pod przykryciem w osolonym wrzątku ok.12min.zgasić ogień i zostawić jeszcze ok.5min.ocet podgrzać z cukrem i solą wymieszać aby się rozpuściło i odstawić wyjąć ryż i wystudzić włożyć ryż do miski dodać zimny ocet i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką,ułożyć 1/2 arkusza nori na macie do rolowania sushi,zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu szybko ułożyć go w wałek wzdłuż nori i rozpłaszczyć palcami warstwa ryżu powinna zająć połowę nori,na ryżu układać ryby pocięte w paseczki dodając po trochu pozostałe posiekane składniki i zwijać ciasno i starannie w wałek przy pomocy maty dociskając,pokroić sushi na 2,5cm.krążki bardzo ostrym nożem,ułożyć krążki na półmisku i podawać z sosem wasabi rozmieszanym z sojowym sosem i pikle imbiru.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Seba

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !