Sposób przygotowania

Tchawicę przeciąć wzdłuż, płucka z tchawicą wypłukać pod bieżącą wodą,osączyć.Oczyszczone płucka zalać wrzącą wodą,szybko zagotować,a potem gotować powoli około 1godziny.Pod koniec gotowania dodać włoszczyznę.Z tłuszczu,cebuli i mąki sporządzić zasmażkę drugiego stopnia,rozprowadzić chłodnym wywarem,zagotować.Ugotowane płucka pokrajać w paski długości 5cm i szer.0.5cm,lub w kostkę,połączyć z sosem,doprawić do smaku solą i przyprawami,lekko zakwasić,chwilę poddusić.Podawać z ziemniakami z wody,kaszami i surówkami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !