Sposób przygotowania

1. Mięso drobiowe i wieprzowe pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanej oliwie, ostudź. Kajzerkę namocz w mleku i odciśnij. Warzywa obierz, ugotuj, aż będą miękkie. Składniki dwukrotnie zmiel. Wymieszaj z żółtkami, przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj pianę z białek, wymieszaj.
2. Masę pasztetową przełóż do posmarowanej tłuszczem formy w kształcie wieńca. Formę z masą mięsną wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40 min w temp 200 stopni. Następnie wyjmij z piekarnika. Pasztet ostudź i wyjmij z formy. Ciasto francuskie rozmroź w temp pokojowej.
3. Ciasto rozwałkuj na placek. Potnij na paski, obłóż nimi podpieczony pasztet. Całość przełóż na wyłożona pergaminem okrągłą blaszkę. Posmaruj rozmąconym żółtkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 210 stopni. Piecz ok 15 min, aż ciasto zrumieni się na złoty kolor.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Lidia6

    ciekawe chyba muszę spróbować
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Lidia6

    ciekawe chyba muszę spróbować
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    TEtalicha

    szkoda ze bez zdjęcia
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    smaczny pomysl

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !