Sposób przygotowania

Karpia sprawiamy odcinamy łeb,ogon i skrzela,nacieramy ją solą skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.Warzywa obieramy myjemy i wkładamy do rondla,dodajemy odpady z karpia ziarna pieprzu i ziela angielskiego,gozdziki,imbir i skórkę z cytryny,zalewamy litrem wrzątku i gotujemy 40 min na małym ogniu.Wywar przecedzamy i dodajemy do niego wino.Karpia kroimy w dzwonki i układamy płasko w rondlu zalewamy wywarem i gotujemy 15 min.Rybę delikatnie wyjmujemy i układamy w ogrzanym półmisku żaroodpornym.Wywar spod ryby przecedzamy dodajemy do niego piwo,piernik i gotujemy a gdy sos zgęstnieje dodajemy masło,sparzone rodzynki i płatki migdałowe,mieszamy i polewamy rybę .Wstawiamy na kilka minut do piekarnika na 180 stopni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !