Sposób przygotowania

Oczyszczoną kaczkę myjemy odcinamy szyje i skrzydła nacieramy solą i majerankiem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Grzyby myjemy moczymy a po dwóch godzinach gotujemy ,wyciągamy i siekamy.Wywar zostawiamy do pózniejszego użycia.Masło rozpuszczamy w niewielkim rondelku.Kaczkę przekładamy do formy w której będzie pieczona i polewamy rozpuszczonym masłem.Pieczemy 80 min w piekarniku w 200 stopniach.W czasie pieczenia skrapiamy wywarem z grzybów a potem śmietana.Cebulę obieramy drobno siekamy i przesmażamy.Gdy kaczka będzie miękka wyciągamy ją dzielimy na porcję i układamy na półmisku.Sos z pieczenia przelewamy do rondla i dusimy z cebulą 5 min.Mieszamy z grzybami i żółtkami i doprawiamy sola i pieprzem.Każdą porcję kaczki polewamy sosem i posypujemy zieleniną.Podajemy z ziemniakami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !