Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa krem ze szparagów z grzankami.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone 1 kg
cebula 2 szt
masło 10 dkg
śmietana 2 szklanki
żółtko jajek 1 szt
rosół z kurczaka 4 szklanki
sól
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
bułka czerstwa 6 kromek
masło 1 łyżeczka
parmezan starty 1 łyżka
tymianek 1 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: zupa krem ze szparagów z grzankami.

Szparagi obieramy,myjemy i kroimy na kawałki,główki odkładamy.Cebulę obieramy i drobno kroimy ,szklimy ją na roztopionym maśle i dodajemy szparagi,mieszamy i chwilę smażymy,następnie wlewamy 3 szklanki rosołu doprowadzamy do wrzenia dodajemy tymianek i gotujemy 30 min na małym ogniu.Studzimy i przecieramy przez sito,wlewamy do rondla,gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.W małym rondelku gotujemy pozostały bulion,wkładamy główki szparagów rozmieszaną z żółtkiem śmietanę mieszamy i podgrzewamy,wlewamy do zupy.Obraną ze skórki bułkę kroimy w kostkę,obtaczamy w stopionym maśle i startym serze,wrzucamy na chwilę na rozgrzaną patelnie.Zupę podajemy z przygotowanymi grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 13.06.2011 21:28
Jeszcze nie próbowałam ale kiedys musze się zdecydować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak