Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mussaka z kemeru

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 4 szt
pomidory 3 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
pieczarki 10 dkg
masło 1 łyżka
jajko 2 szt
sok z cytryny 1/2 szt
sól
pieprz
rozmaryn
baranina 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: mussaka z kemeru

Trzy bakłażany myjemy,osuszamy i wstawiamy do piekarnika na 20 min,wyjmujemy kroimy na pół i wydrążamy miąższ a następnie lekko go solimy oraz skrapiamy sokiem z cytryny.Ostatniego bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na plastry i również je solimy.Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i smażymy plastry bakłażana i wykładamy nimi dno naczynia do zapiekania,pozostawiając kilka do przykrycia.Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy i przesmażamy na oliwie,dodajemy baraninę oraz miąższ z bakłażanów,doprawiamy solą pieprzem i trzymamy nadal na niezbyt dużym ogniu.Pieczarki myjemy oczyszczamy i kroimy w plasterki i dodajemy na patelnie,dusimy dodając łyżkę masła.Bazylię i rozmaryn siekamy i wrzucamy do farszu.Farsz zdejmujemy z ognia i mieszamy z surowymi jajkami i przekładamy do naczynia do zapiekania.Pomidory obieramy ze skóry,dzielimy na drobne kawałki i kładziemy na wierzch mussaki.Całość przykrywamy plastrami bakłażana,podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 11.06.2012 08:29
super
hastalavista 23.04.2011 01:27
smaczne i pomysłowe
magical66 19.04.2011 16:48
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak