Sposób przygotowania

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do garnka, zalać wodą i gotując ostrożnie zdejmować po jednym liście.
Środek kapusty można zostawić na inną potrawę, np sałatkę.
Z liści ściąć gruby nerw i ponownie włożyć do wrzątku z odrobiną octu , gotować ok pół godziny.
Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem i posiekaną drobno cebulą.
Ugotowane i przestudzone liście nadziewać mięsem i ułożyć w naczyniu do duszenia, podlać odrobiną oliwy i polać sosem meksykańskim wymieszanym z odrobiną wody. Dusić ok 1 godzinę. Gdyby było za krótko to czas wydłużyć, ponieważ czerwona kapusta jest dość twarda.
Tak przygotowane gołąbki podawać z ziemniakami obficie posypanymi koperkiem i szczypiorkiem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Super, takie inne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bożena13

    uwielbiam gołąbki;))
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    świetny pomysł
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    świetny pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    jeszcze nigdy nie jadłam takich gołąbków, chyba spróbuję
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    w czerwonej kapuście jeszcze nie robiłam, ale wygląda zachęcająco

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !