Sposób przygotowania

Gęś opłukać, osaczyć i natrzeć wymie­szaną z utłuczonym jałowcem solą, naszpikować słoniną. Przekłuć na wylot pierś gęsi i wsunąć w otwór słoninę po­krojoną w słupki. Część tłuszczu rozgrzać, obrumienić gęś z każdej strony. Podzielić na części, podlać wodą i dusić do mięk­kości pod przykryciem 40 minut. Poszatkować kapustę, dodać do duszącej się gęsi po ok. pół godzinie duszenia. Cebulę po­kroić w piórka, zeszklić, dodać do dusze­nia. Z reszty tłuszczu i mąki zrobić za­smażkę, dodać do duszenia. Podlać mięso czerwonym winem.Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !