Sposób przygotowania

Dynię obieramy i oczyszczamy z nasion. Kroimy na plastry w formie pół-księżyca o grubości około 1,5 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią kawałki dyni, skrapiamy delikatnie oliwą i prószymy solą, pieprzem oraz ostrą papryką, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 stopni. Pieczemy do miękkości, około 30 minut, wszystko zależy od gatunku dyni i piekarnika, ostatnie 5 minut przeznaczamy na podpiekanie/grill od góry (dynia ma się delikatnie zarumienić). W między czasie przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy jogurt z 1 łyżką oliwy, z 1 łyżeczką kuminu oraz solą, pieprzem i papryką ostrą do smaku. Upieczoną, gorącą, słodziutką dynię serwujemy z zimnym, ostrym sosem jogurtowym. Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !