Sposób przygotowania

W misce mieszamy mąkę z solą i roztopionym masłem,następnie stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.Z ciasta formujemy kulę,przykrywamy ją i schładzamy w lodówce przez 30 min.Ziemniaki gotujemy w łupinach,obieramy i kroimy w drobną kostkę,kalafior dzielimy na maleńkie różyczki i razem z groszkiem blanszujemy w osolonym wrzątku przez 5 min,następnie osączamy.Na dużej patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pokrojoną cebulę,posiekane chilli,starty kawałek imbiru,kminek i kolendrę smażymy razem 3 min,dodajemy warzywa i smażymy razem jeszcze 5 min.Posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy aby wystygło,gdy wystygnie mieszamy wszystko z żółtkiem.Z ciasta formujemy 10 kulek,wałkujemy je na placuszki o śr 15 cm.Na środku układamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta formując rogaliki.Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !