Sposób przygotowania

Boczek kroimy w cienkie plastry a następnie w małe plasterki,wsypujemy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż będą rumiane i chrupiące,można też tak usmażyć na patelni.Bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie rozgrzaną oliwą dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku,szczyptę papryki i tymianek,smażymy i mieszamy z przyprawami aż grzanki się zarumienią.Teraz przygotowujemy sos,mieszamy wszystkie składniki oprócz oliwy,oliwę dodajemy powoli cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos.W płaskim garnku gotujemy wodę i wlewamy do niej trochę octu winnego,jajko wbijamy do miseczki a następnie wlewamy je do wody,gotujemy kilka minut aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.Wyjmujemy jajko i osuszamy na ścierce.Sałatę wrzucamy do miski z sosem i mieszamy,rozkładamy na talerzykach,posypujemy boczkiem,grzankami a na wierzchu każdej porcji układamy jajko.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !