Sposób przygotowania

Udka oczyścić, nasmarować solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie z udek usunąć kości. Natkę pietruszki oraz szczypiorek posiekać, napełnić nimi dziury po kościach, zaszyć otwory nicią i podsmażyć je na patelni.

Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać je bulionem, piec w piekarniku ok. 1 godzinę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce, podsmażyć ją na patelni, do cebuli dodać pokrojoną w kostkę cukinię, ugotowany i rozdrobniony kalafior, posiekaną marchewkę.

Wszystko razem dusić pod przykryciem, do miękkości warzyw.
Pieczarki posiekać, podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka, zalać winem i śmietaną, wymieszać i zagotować.

Udka wyjąć z piekarnika, sos z pieczenia wymieszać z pieczarkami. Ryż ugotować na sypko. Udka polać sosem i przykryć warzywami, podawać razem z ryżem.
SMACZNEGO!!!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !