Przepis i sposób przygotowania na: Wyborna kaczka nadziewana wątróbką
Ten przepis jest dla cierpliwych, ponieważ kaczka na pieczenie czeka cały dzień, natarta przyprawami i solą. Farsz do kaczki, z wątróbki robimy również dzień przed pieczeniem. Drób lubi pieczenie w stosunkowo niskiej temperaturze, ale długo, więc nie przyspieszajcie pieczenia podkręcając temperaturę. Farsz do kaczki z wątróbki to dość tradycyjny dodatek, który bardzo dobrze smakuje z mięsem kaczki, pieczonymi ziemniakami i jabłkami.
Jak zrobić farsz do kaczki, z wątróbki i jak piec kaczkę?
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym i ziołami. Odłożyć na noc do lodówki, żeby mięso przeszło przyprawami.
Wątróbki oczyścić i bardzo drobno posiekać nożem. Dodać jajko, posiekaną pietruszkę, rodzynki i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Do masy dodać miękkie masło, doprawić solą i pieprzem i również zostawić do następnego dnia.
Następnego dnia kaczkę nadziać farszem i zaszyć.
Włożyć do naczynia żaroodpornego, dolać szklankę wody i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. ok. 2,5 godziny. Co jakiś czas odkryć i polać wytwarzającym się sosem. Przed końcem, odkryć na kilka minut, żeby się przyrumieniła.