Sposób przygotowania

Sprawione i umyte kaczki zabajcować na 3dni w zalewie sporządzonej w nastepujacy sposób umyte warzywa ,z wyjątkiem cebuli ,obgotować ,dodać ocet i przyprawy (zalane zimna zaprawą kaczki przetrzymać kilka dni w chłodnym miejscu).Następnie wyjęte z marynaty tuszki osuszyć ,natrzeć lekko oliwa i obłożyć plastrami cebuli .Zawinąć w folie i zostawić dzień lub dwa ,po czym zdjąć cebulę i piec w brytfannie wyłożonej plastrami słoniny lub boczku.Podczas pieczenia smarować kaczki kwaśną śmietaną i podlewać małą ilościa wody.Gdy są miekkie,wyjać i podzielić na porcje.Sos podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką i zagotować .Podawać z kładzionymi kluskami i czerwoną kapustą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !